Modele contemporane de dezvoltare urbană

 

 Cărți TeTT  , Budapesta, 2009.

ISBN: 978-963-06-5078-6 

Editat de: Letenyei László și Sándor Csaba

 

Cu recomandare din partea Societății Maghiare de Urbanism 

 

Studii descărcabile!

Cuvânt înainte

 

Dezvoltarea urbană a venit la modă. La baza acestui fenomen stă  apariția fondurile Europene alocate pentru dezvoltarea urbană, acestea fiind puse la dispoziția orașelor în periaoada 2007-2013, în scopul de a favoriza reabilitarea, extinderea „funcțiilor” și  dezvoltarea socială a acestora. În ciuda acestui fapt și în perioada precedentă  sau făcut pași semnificativi în domeniul dezvoltării urbane, voi aminti doar câteva din activitățile mele semnificative în acest domeniu:  Ferencváros, Zalaegerszeg, Mosonmagyaróvár. Multe autorități locale au recunoscu faptul   există metode, modele de dezvoltare urbană cu ajutorul cărora chiar și fără ajutor extern pot fii realizate dezvoltări semnificative. 

O idee bună, un model de dezvoltare urbană nu poate constitui  privilegiul intelectual propriu al nimănui, ci este un bun comun pe care trebuie îl cunoaștem cu toții și în cazul în care se dovedește util, trebuie îl punem și în practică. Importanța acestei cărții constă în faptul este prima care încearcă prezinte metodele uilizate în țară în vederea realizării unei dezvoltări urbane viabile.  Socializarea meseriei noastre (mai precis facilitarea aprofundării ideilor urbanistice în cadrul conducătoriilor locali, în cadrul organizațiilor civile și în cadrul populației în general) este facilitată de limbajul simplu, pe înțelesul tuturor.

În zilele noastre sunt foarte multe publicații care sunt redactate pe hârtii scumpe și o sumedenie de poze color printre care se pierde esența. În acest caz este chiar pe invers: Lipsa graficilor a  ilustrațiilor are rolul de a pune accent pe esență.

Atât esența cât și scopul texturilor sunt diferite: sunt lucrări de specialitate, cu multe referințe de specialitate, recomandări metodologice de la minister, sau texte de câteva pagini scrise în mod literar pentru persoanele laice în domeniu. Însă din privința mesajului lucrărilor fiecare are o importanță însemnată. Editorul specifică în mod foarte corect faptul că: „având în vedere că forte multe rezultate însemnate din privința dezvoltării urbane nu au fost amintite, în consecință nu au fost amintiți nici persoane distinse din acest domeniu”. Sperăm că acele persoane care nu sunt amintite în carte nu vor simți că au rămas pe dinafară, ci vor simții inspirație în scopul de a publica și ei însiși realizările lor prorii.  

Aparția: Budapesta, 5.mai.2008 

Aczél Gábor

Directorul Asociației Urbanistice Maghiare

 

 

 

 

 

 Modele contemporane de dezvoltare urbană

 

Conținut

 

 

Prefață (Aczél Gábor)

Prefață editorială (Letenyei László și Sándor Csaba)

Introducere (Berczeli Péter și Letenyei László)

 

I. Bazele materiale și instituționale ale dezvoltării urbane

 

Asociația de dezvoltare urbană (Aczél Gábor)

Cum ajută Asociațiile de dezvoltare urbană, dezvoltare urbană? Exempul din Ferencvaros (Aczél Gábor)

Valoarea terenurilor, o sursă de venit sustenabil pentru autoritățile locale (Varga-Ötvös Béla și Letenyei László)

Supă de Lipcse cu arome locale. Dezvoltarea Urbană Integrată din Ungaria și România. (Bartucz Sarolta, Lieszkovszky József Pál și Szabó Melánia)

Definiția clusterelor din Uniunea Europenă, în literartura de specialitate multinațională și maghiară (Futó Péter, Lányi Pál și Soltész Anikó)

Modelul coaliției mari din priviința divizării puterii: experiența din jeliz. (Kapustová Györgyi, Letenyei László, Levicky László)

 

II. Metode de cercetare sociale în dezvoltarea urbană

 

TeTT metodologia de corelare a disciplinelor (Letenyei László)

Planificare, timp și spațiu (Varga-Ötvös Béla)

Rolu definitor al dotărilor urbanistice și de mediu în dezvoltarea și planificarea urbană. (Tompai Géza)

Patru paradoxuri și întorsături. Relația schimbătoare a disciplinelor technice și ștințele umane în domeniul dezvoltării urbane înainte și după integrarea în UE.  (Letenyei László)

Analiză de Mica Publicitate(Berczeli Péter)

 

III  Modelele financiare ale dezvoltării urbane

 

Orașul ecologic (Ercsei Kálmán și Varga-Ötvös Béla)

Programul Strada principlă sau Piața Principală (Ercsei Kálmán)

Societatea stradală (Letenyei László)

Model BID: Business Improvement District (Varga-Ötvös Béla și Vesmás Bence)

E-city (Hárs József, Kovács László, Letenyei László)

Munca la distanță ca uneltă a dezvoltării locale și teritoriale  (Forgács Tamás, Bohus Péter Pál, Ercsei Kálmán)

Drum pentru Teren (Varga-Ötvös Béla)