Metodologia TeTT în domeniul dezvoltării urbanistice Conceptele urbanistice preferate de noi

 

Urbanismul Uman

Programul Strada principală

Orașul ecologic

Taxarea valorii terenurilor

Long-term project elaboration examples

 

Urbanismul Uman

 

Filosofia TeTT prezentată succinct: elaborarea de planuri urbanistice nu pentru ci în parteneriat cu locuitorii. Planurile și conceptele urbanistice sunt documente care au impact asupra vieții fiecăruia dintre noi și prin consecință întreaga comunitatea locală are dreptul de a participa la elaborarea lor. În concluzie, planificarea urbanistică este bazată pe o cercetare socială care implică participarea cât mai largă posibil a localnicilor, ONG-urilor, companiilor, etc.

 Metodologia noastră de cercetare socială folosită în planificarea urbanistică include următorilor pași:

         -          Studierea documentelor

   -          Interviuri

   -          Un plan de cercetare care combină metodologia calitativă și cantitativă

   -          Observare participativă

   -          Focus-grupuri, grupuri de participanți

   -          Supraveghere flexibila

   -          Analiza datelor statistice

   -          Interpretare cu sau fără perspective vizuale

   -          Monitorizare

 

Linkuri:

www.uni-corvinus.hu/antropologia/mod

 

 

Programul Strada principală

 

Centrul orașului sau cartierul comercial tradițional este cel mai vizibil indicator al mândriei comunității, alături de sănătatea sa socială și economică. Acesta poate reprezenta fie un atu, fie o contraputere în efortul de a recruta noi rezidenți, firme, unități de producție, turiști etc., în comunitate și de a-i păstra pe cei deja existenti. Calitatea vietii este ceea ce diferențiează orașele de success de comunitățile în declin în noul mileniu. În final, centrul sau cartierul commercial este reprezentarea vizuală a moștenirii unei comunități. Arhitectura centrului comercial reprezintă expresia fizică a istoriei unei comunități. Abordare ”Strada principal㔠încurajează dezvoltarea economică strategică într-un context de prezervare istorică în așa fel încât acest atu al comunității să poată fi predat generațiilor viitoare.

Cele patru puncte ale abordării Strada principală corespund celor patru forțe care determină valoarea imobiliarelor: socialul, politicul, fizicul și economicul.

 

·        Organizarea implică faptul că toată lumea lucrează în scopul aceluiași obiectiv precum și adunarea resurselor umane și financiare necesare pentru implementarea programului de revitalizare Strada Principală.

·        Promovarea se referă la crearea unei imagini pozitive despre cartierul comercial precum și la încurajarea consumatorilor și investitorilor să trăiască, să lucreze, să-și facă cumpărăturile și să investească în cartierul comercial.

·        Designul se referă la refacerea condiției fizice a Străzii principale. O atmosferă plăcută, creată prin vitrine atrăgătoare, spații pentru parcare, clădiri reabilitate, mobilier stardal, indicatori, trotuare, semafoare etc. generează un mesaj vizual pozitiv despre cartierul comercial și despre ceea ce acesta are de oferit.

·       Restructurarea economică întărește atuurile economice existente odată cu extinderea și diversificarea bazei sale economice. Programul Strada principală ajută la creșterea competitivității firmelor existente și la atragerea de noi firme și noi metode economice pentru a construi un cartier comercial care să răspundă nevoilor consumatorilor de azi.

 

Linkuri:

www.mainstreet.org

www.ncdca.org/mainst

www.dhcd.virginia.gov/MainStreet

www.nebraskamainstreet.org

 

 

Orașul ecologic

  

Majoritatea populației pământului trăiește în orașe. Astfel, dacă vrem să ne ocupăm de problemele legate de deteriorarea ecologică, orașul trebuie să fie un punct major de interes pentru noi.

Conceptul Orașul ecologic se referă la re-construirea orașelor bazându-ne pe principii ecologice pentru o sustenabilitate pe termen lung, pentru vitalitate culturală și pentru sănătatea biosferei Pământului. Crearea unui oraș ecologic în cadrul bioregiunii lui este un lucru natural și fezabil și poate duce la un viitor mai sănătos și, eventual, mai fericit.

Un oraș ecologic este o așezare umană care permite locuitorilor lui să beneficieze de o calitate ridicată de viață prin folosirea de resurse naturale minime.

Cele patru puncte principale ale conceptului:

 

·        Clădirile: Acestea folosesc într-o măsură cât mai mare posibilă energia oferită de soare și de vânt precum și apa de ploaie pentru a furniza apă și energie locuitorilor.

·        Biodiversitate: Orașul este întrețesut cu coridoare de habitat natural diversificate biologic pentru a oferi rezidenților acces la natură și la recreere.

·        Transport: Sursele sale de mâncare și de bunuri de consum sunt furnizate dinăuntru sau din apropiere în scopul reducerii costurilor de transport. În scopul minimalizării nevoii de transport motorizat, majoritatea rezidenților săi trăiesc la o distanță apropiată de locurile lor de muncă, distanță care poate fi străbătută fie pe jos, fie cu bicicleta.  Mijloace de transport care circulă frecvent leagă centrele locale pentru oameni care trebuie să se deplaseze mai departe. Deținerea în comun a unei mașini permite folosirea acesteia în caz de nevoie.

·        Industrie: Bunurile care se produc în oraș sunt destinate pentru refolosire, remanufacturare și reciclare. Procesele industriale pe care le utilizează implică utilizarea produselor secundare și minimalizează transportul bunurilor.

·        Economie: În scopul unei ocupări totale a forței de muncă, orașul ecologic deține o economie mai degrabă bazată pe muncă decât pe materiale, energie și apă.

 

Linkuri:

www.ecocity.com

www.ecocityprojects.net

www.ecocitybuilders.org

www.tciconferences.com/ecocity2006/ecocity2006.htm

 

 

Taxarea valorii terenurilor

 

Taxarea valorii terenurilor (TVT, în limba engleză land value taxation - LVT) înseamnă politica creșterii veniturilor statului prin obligarea fiecărui proprietar de teren la plata unei părți din valoarea unui teren care să se plătească indiferent de faptul că terenul respectiv conține sau nu îmbunătățiri. Se diferențiază de taxa pe proprietate care include valoarea clădirilor și a altor îmbunătățiri aduse terenului.

 

Avantaje (preluate din Campania pentru Taxarea valorii terenurilor)

 

 

Linkuri:

http://landvaluetax.org

http://www.henrygeorge.org/

http://en.wikipedia.org/wiki/Land_tax